English Suomi

Language

Yhteys
Menu

info@owalgroup.com
010 235 6060
Kasarmikatu 23A, 00130 Helsinki

Selvitys asumisoikeusasumisen merkityksestä ja roolista asuntomarkkinoilla

Avainsanat: ,

Selvityksen tavoitteena oli tuottaa lisätietoa asumisoikeusjärjestelmän toimivuudesta ja kehittämistarpeista erityisesti asukkaiden näkökulmaa painottaen. Monimenetelmällinen selvitys koostui dokumentti- ja tilastoanalyysistä, haastattelu- ja kyselytutkimuksista sekä osallistavista työpajoista. Selvityksessä kuultiin laajasti asukkaita, ASO-yhteisöjä ja sidosryhmiä.

Selvityksen keskeiset havainnot:

  1. Asumisoikeusasunnossa asuvat ovat pääsääntöisesti tyytyväisiä asumiseensa. Selvityksen asukaskyselyyn (n= 8 522) vastanneista 81 prosenttia arvioi asuntonsa ja asumisoikeusasumisen vastaavan tällä hetkellä erittäin hyvin tai hyvin tarpeitaan kokonaisuutena. Erityisesti vastaajat pitivät asuintaloaan rauhallisena ja asunnon sijaintia hyvänä. Käyttövastikkeiden kohtuullisuus jakaa mielipiteitä, mutta asumisoikeusmaksun tasoa asunnon ostohetkellä pidettiin kohtuullisena.
  2. Asukkaat arvostavat asumisoikeusasumisessa asumisen pysyvyyttä. Asumisoikeusasukkaaksi hakeutumisen taustasyinä korostuvat asumisen pysyvyys ja turvallisuus sekä edullisuus muihin asumismuotoihin verrattuna.
  3. Asumisoikeusasuminen vastaa monenlaisiin elämäntilanteisiin. Asumisoikeusasuminen yhdistää pysyvyyden ja joustavuuden, ja sopii monenlaisiin elämäntilanteisiin, kuten ikääntymiseen, perheellistymiseen tai työpaikan vaihdoksiin. Tarve pysyvyydelle tai ennakoitavuudelle yhdistää eri tilanteita, joissa asumisoikeusasuntoon hakeudutaan.
  4. Vuokra- ja omistusasumisen väliin sijoittuvaa hallintamuotoa pidetään tarpeellisena. Asumisoikeusasuminen on ollut kaupungeille tärkeä asuntopoliittinen työkalu, ja sitä pidetään tarpeellisena jatkossakin. Aso-tuotannon merkitystä pidetään suurena eri hallintamuotojen sekoittamisessa, millä pyritään ehkäisemään alueiden eriytymistä. Asumisoikeusasuntojen merkitys alueellisen eriytymisen ehkäisemisessä perustuu nimenomaan siihen, että asukkaat ovat pääosin keskituloisia.
  5. Keskeiset haasteet liittyvät pysyviin käyttö- ja luovutusrajoituksiin. Pysyvät käyttö- ja luovutusrajoitukset aiheuttavat taloudellisia riskejä, jotka voivat vaarantaa kohtuuhintaisuuden ja rajoittaa järjestelmän kehittämistä. Asumisen pysyvyys on kuitenkin aso-järjestelmän ominaisuus, jota asukkaat arvostavat. Asukkaiden näkökulma onkin tärkeää huomioida mahdollisia kehittämisvaihtoehtoja suunniteltaessa.
  6. Uudistetun asumisoikeuslain muutoksia pidetään oikeansuuntaisina, mutta vaikutukset näkyvät vasta pidemmän ajan kuluttua. Asumisoikeuslain uudistuksen tavoitteina oli tehdä aso-asumisesta tasavertaisempaa ja saavutettavampaa, yksinkertaistaa asukasvalintaa ja parantaa asukkaiden tiedonsaanti-, osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia. Asunnonhakuprosessia pidetään toimivana, hakuprosessin siirtyminen Aran vastuulle on selkeyttänyt ja yhtenäistänyt asukasvalintaa. Asukkaiden tiedonsaanti- tai vaikutusmahdollisuuksien ei vielä voida arvioida parantuneen. Suurin osa asukkaista arvioi tilanteen pysyneen ennallaan.

Selvityksen toteutti Owal Group Oy vuoden 2024 aikana yhteistyössä TA-Asumisoikeuden ja Asuntosäätiön Asumisoikeuden kanssa. Selvitys toteutettiin Aran kehittämishankerahoituksella.

Tutustu raporttiin täällä

Kuinka voimme auttaa?

Avaa keskustelu kanssamme tässä: