Taustaa: Työohjelmasta ja sen tuloksista
Iso-Britanniaa on usein pidetty yhtenä esimerkkinä silloin, kun pohditaan yksityisten palvelujen hyödyntämistä työllisyys ja hyvinvointipalveluissa. Tässä blogissa kerrotaan muutamasta viimeaikaisesta kehityksestä. Taustaksi on hyvä tietää, että Iso-Britannia on pitkään keskittynyt erityisesti vaikeammin työllistyvien ohjelmien ostamiseen laajoina tulosperusteisina kokonaisuuksina.
Iso-Britannian Work Programme (jatkossa työohjelma) käynnistyi vuonna 2011, jolloin se korvasi useita aikaisempia ohjelmia (Employment Zones, FNDI, Future Jobs Fund Scheme sekä eräitä muita ohjelmia). Työohjelma keskittyi yli vuoden työttömänä olleisiin työnhakijoihin ja oli käytännössä Iso-Britannian pääasiallinen työllisyyspalvelu yli vuoden työttömänä olleille näinä vuosina. Tämä tarkoitti, että kaikki työttömät työnhakijat, jotka saivat työnhaun tukea (Jobseeker’s Allowance, JSA) tai työllistymisen ja turvan tukea (Employment Support Allowance, ESA) ohjattiin paikallisen työvoimatoimiston (Jobecentre Plus) toimesta kilpailutetuilla palvelutarjoajakonsortioilla. Osallistujat ovat ohjelmassa kaksi vuotta.
Ohjelma oli alun perin suunniteltu kestämään vuodesta 2011 vuoteen 2017. Iso-Britannian työmarkkinatilanne on ohjelman aikana elpynyt, mutta samanaikaisesti julkisen talouden sopeuttamispaineet ovat olleet kovat. Tämä on tarkoittanut, että ohjelmasta tuli toteutusaikanaan aina vain vaikeampi hallita. Asiakkaat, jotka ohjelmaan osallistuivat, olivat aina vain kauempana työmarkkinoilta ja vaativat yhä erikoistuneempaa palvelua ja osaamista palveluntuottajilta. Ohjelmaan ohjaukset myös vähenivät viimeisinä vuosina merkittävästi.
Työohjelman tuloksellisuudesta on saatavilla hyvin tilastoja. Kaikkiaan syyskuuhun 2016 mennessä ohjelmaan ohjatuista yli 1,9 miljoonasta asiakkaasta 29 % oli ollut työssä vähintään 6 kuukautta ohjelman aikana (tai 3 kk vaikeammin autettavilla). Palveluntuottajien suhteellinen suorituskyky kehittyi merkittävästi ohjelman aikana ylittäen DWP:n asettaman odotetun tason merkittävästi. Ohjelma rahoitettiin työttömyyskorvausten säästöistä, toisin kuin edeltäjänsä vaikuttavuusinvestoinnin logiikkaa noudattaen.
Työohjelman perushaasteeksi muodostui kehittyvässä taloustilanteessa erityisesti vaikeammin työllistettävien palvelu ja riittävien volyymien turvaaminen palveluntarjoajille. Nämä haasteet, ja laajempi politiikkakehitys ovat johtaneet työohjelman, ja muiden ohjelmien, muuttamiseen ja uudelleenfokusointiin.
Uusi ohjelma korvaamaan vanhat: Work & Health Programme
Uusi Work & Health –ohjelma tulee korvaamaan sekä Työohjelman että samanaikaisesti toimineen Work Choice –ohjelman. Work & Health –ohjelma on osa laajempaa tukipakettia koskien vaikeassa asemassa olevia.
Huhtikuussa 2017 alkaen enemmän toimintaa ja resursseja tullaan suuntaamaan paikallisten työvoimaviranomaisten tarjoamiin palveluihin ja työllistymisen tukipalvelut tullaan uudelleenfokusoimaan kattamaan tarkemman asiakasryhmän ja pienemmän määrän ihmisiä. Kokonaisbudjetti ohjelmassa on 130 miljoonaan puntaa vuositasolla. Siihen ohjataan kaikki asiakkaat, jotka ovat olleet työttömänä yli kaksi vuotta.
Ohjelman sateenvarjokilpailutus toteutettiin lokakuussa 2016. Tällä hetkellä on menossa alueelliset minikilpailutukset sateenvarjon eri osa-alueille. Niihin liittyvät alueelliset markkinavuoropuhelut ovat käynnissä helmi-maaliskuussa 2017.
Ohjelma tulee olemaan mielenkiintoisten haasteiden edessä, sillä keskustelua käydään esimerkiksi siitä, kuinka hyvin yhteistyö terveyspalveluiden tuottajien ja työllistymistä edistävien toimijoiden kanssa tulee palveluntarjoajapuolella toimimaan.
Lisätietoja ja lähteitä:
Work & Healt –programme kuvaus:
https://researchbriefings.parliament.uk/ResearchBriefing/Summary/CBP-7845#fullreport
Work Programme – tilastotietoja: