English Suomi

Language

Yhteys
Menu

info@owalgroup.com
010 235 6060
Kasarmikatu 23A, 00130 Helsinki

Sotepela-uudistuksen arviointi on valmistunut

05.09.2024 Sinikukka Pyykkönen Avainsanat: ,

Sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistuksen eli hyvinvointialueuudistuksen kansallinen valmistelu ja toimeenpano saavutti keskeisimmät sille asetetut tavoitteet. Uudistuksen organisoitumisen rakenne oli kuitenkin raskas erityisesti alueiden näkökulmasta. Tämä ilmenee sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistuksen ulkoisesta arvioinnista, joka julkistettiin 1.7.2024. Owal Group Oy:n ja Deloitten toteuttamassa arvioinnissa on tarkasteltu uudistuksen tavoitteen asettelun lisäksi johtamisen ja ohjauksen toimivuutta, tavoitteiden saavuttamista ja koronapandemian ja julkisen keskustelun vaikutusta.

Uudistusprosessin päätavoitteet saavutettiin

Arvioinnin kohteena on sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistuksen hallinnollinen säädösvalmistelu- ja toimeenpanoprosessi. Uudistuksessa vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisestä siirtyi kunnilta 21 uudelle hyvinvointialueelle 1.1.2023, minkä lisäksi Helsingin kaupungilla on vastuu näiden palveluiden järjestämisestä omalla alueellaan ja HUS-yhtymällä erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla.

Prosessin onnistumista tarkasteltiin erityisesti kansallisesta näkökulmasta. Uudistuksen sisältöjä, poliittisia tavoitteita tai valintoja ei tässä arvioinnissa käsitelty. Kansallisen valmistelun keskeisimpänä tavoitteena oli varmistaa, että palvelut siirtyvät turvallisesti ja että siirtymiseen tarvittavat hallintorakenteet ja johtamisjärjestelmät rakennetaan onnistuneesti.  Uudistuksen kansallinen valmistelu ja toimeenpano saavutti keskeisimmät sille asetetut tavoitteet.

Hyvinvointialueuudistus kohtasi myös haasteita

Vaikka valmistelulle ja toimeenpanon tuelle asetetut keskeisimmät tavoitteet saavutettiin, aluekohtaiset erot olisi tullut ottaa vahvemmin huomioon hyvinvointialueuudistuksen toimeenpanon tuen järjestämisessä. Ministeriöiden ja alueiden työntekijöitä oli myös liian vähän suhteessa uudistuksen kokoon ja aikatauluun. Pandemian ja rakenneuudistuksen samanaikaisuus kuormitti alueita sen lisäksi, että säädösvalmistelun aikataulu haastoi toimeenpanon tuen suunnittelua. Vaikka hyvinvointialueuudistus tehtiin poikkihallinnollisissa ryhmissä, valtionhallinnon jakautunut rakenne näkyi valmisteluprosessin eriytyneisyytenä ja ministeriövetoisuutena (STM, VM, SM). Nopean valmisteluaikataulun kuitenkin mahdollisti se, että valmistelu toteutettiin edellisen hallituksen pohjalta, rajatumpana ja valmistelu pidettiin pienessä ryhmässä. Säädösvalmistelun aikataulu ei mahdollistanut toimeenpanon tuen suunnittelulle ja toimeenpanolle riittävää aikaa.

Arvioinnin perusteella tulevaisuudessa on panostettava tarkoituksen kirkastamiseen ja muutosjohtamiseen

Alueilla ja ministeriöissä olisi hyvä panostaa muutosjohtamiseen, ministeriöiden väliseen yhteistyöhön sekä johtamisen organisointiin valtioneuvoston tasolla. Kansallisia edelläkävijöitä ja hyviä käytäntöjä kannattaisi hyödyntää aiempaa laajemmin ja systemaattisemmin. Laaja poikkihallinnollinen rakenteellinen uudistustyö hyötyy ennakoiduista poliittisista linjauksista sekä uudistuksen selkeästä sisäisestä perustelusta.

Arvioinnissa on toteutettiin dokumenttianalyysi, haastatteluja, kysely, työpajoja ja tieteellisen asiantuntijaryhmän kokouksia. Owal Groupin ja Deloitten toteuttama arviointi tehtiin kesäkuun 2023 ja huhtikuun 2024 välillä.

Lisätiedot:

Senior partner Mikko Wennberg, Owal Group, p. 050 1261, mikko(at)owalgroup.com

Pasi Pohjola, STM, p. 0295 163 585, pasi.pohjola(at)gov.fi

Raportti: http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-00-6876-9

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kuinka voimme auttaa?

Avaa keskustelu kanssamme tässä: