English Suomi

Language

Yhteys
Menu

info@owalgroup.com
010 235 6060
Kasarmikatu 23A, 00130 Helsinki

Digitalisaation edistämisen ohjelma ja tekoälyohjelma AuroraAI:n – väliarvioinnin tulokset tukemaan toimintaa

11.02.2022 Elisa Bergman

Digitalisaation edistämisen ohjelmasta (Digiohjelma) ja Kansallisesta tekoälyohjelma AuroraAI:sta on valmistunut valtiovarainministeriön tilaamat riippumattomat väliarvioinnit. Väliarviointi toteutettiin loppuvuodesta 2021.

Digiohjelman avulla saatu tärkeää tietoa digitalisaation etenemisestä, mutta viestintää ja yhteistyötä tarvitaan lisää

Ohjelmassa toteutetuilla toimenpiteillä on pystytty keräämään tärkeää tietoa digitalisaation etenemisestä ja esteistä. Useimmat arviointia varten haastatelluista tahoista nimesivät digitalisaation mittarit ja tilannekuvatyön toimenpiteistä tärkeimmäksi. Kartoitukset ovat paljastaneet digitalisoinnin odotettua heikomman tilanteen. Lisäksi digiohjelmassa on alusta asti huomioitu digitalisaatioon liittyvän lainsäädännön kehittäminen, ja se on ollut arvioinnin mukaan onnistunut valinta.

Tekoälyohjelma AuroraAI:n kehittämistoimet etenemässä maaliin

Kansallisen tekoälyohjelma AuroraAI:n kannalta vuosi 2022 tulee olemaan tärkeä ohjelman käytännön tavoitteiden saavuttamisen näkökulmasta. Väliarvioinnissa todetaan, että jos viimeisen vuoden aikana keskitytään käynnissä olevien kehitystoimien loppuunsaattamiseen, ohjelma tulee pääosin saavuttamaan tavoitteensa.

Arvioinnin perusteella ohjelma on alkuvaikeuksien jälkeen päässyt vauhtiin ja vuonna 2021 ohjelmaa on onnistuttu suuntaamaan kohti käytännön ratkaisuja. AuroraAI-verkon ydinkomponentit ovat käyttöönotettavissa, toimintamallityö on hyvässä vauhdissa ja osaamisen kehittämisen osalta on tuotettu laajasti hyödynnettävissä olevaa materiaalia. Ohjelma on edistänyt keskustelua tekoälyn eettisestä hyödyntämisestä julkisella sektorilla ja edesauttanut ajattelutavan muutosta osallistuvissa organisaatioissa. 

Väliarviointien tulosten ja toimenpidesuositusten perusteella kehitetään ja korjataan hankkeiden toimintaa ja parannetaan vaikuttavuutta. Arviointityö on kaksivaiheinen, ja seuraava arviointi toteutetaan loppuvuonna 2022. Loppuarvioinnissa huomioidaan väliarvioinnin tulokset, suositukset ja niiden toteutuminen. Arvioinnit toteuttaa Owal Group Oy yhteistyössä 4Front Oy:n kanssa.

Voit lukea lisää arvioinnista täältä: https://vm.fi/-/valiarvioinnin-tulokset-ohjaamaan-digitalisaation-edistamisen-ohjelman-ja-tekoalyohjelma-auroraai-n-toimintaa

AuroraAI -ohjelman väliraportti luettavissa täältä.

Digiohjelman väliraportti on luettavissa täältä.

Lisätietoja:
Digiohjelma: Ohjelmapäällikkö Marjukka Saarijärvi, 0295 530 208, marjukka.saarijarvi(at)gov.fi
AuroraAI-ohjelma: Ohjelmapäällikkö Niko Ruostetsaari, 0295 530 309, niko.ruostetsaari(at)gov.fi
Partner Mia Toivanen, Owal Group Oy, 040 5667536, mia(at)owalgroup.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kuinka voimme auttaa?

Avaa keskustelu kanssamme tässä: