English Suomi

Language

Yhteys
Menu

info@owalgroup.com
010 235 6060
Kasarmikatu 23A, 00130 Helsinki

Vuoden 2019 parhaat arviointikertomukset on valittu

11.11.2020 Owal Group

KPMG:n järjestämässä Vuoden Arviointikertomus -kilpailussa valittiin vuoden 2019 parhaat arviointikertomukset kolmessa sarjassa.

Kuntien ja kuntayhtymien tarkastuslautakunnille suunnattu Vuoden Arviointikertomus -kilpailu järjestettiin kymmenettä kertaa. Koronaviruksen aiheuttamissa poikkeusolosuhteissa kilpailun tulokset julkistettiin vain KPMG:n verkkosivuilla.

— Vuoden 2019 parhaat arviointikertomukset on nyt valittu. Valitettavasti emme vallitsevan koronapandemian vuoksi pysty juhlistamaan voittajia seminaariyleisön edessä. On kuitenkin tärkeää, että kilpailu pystyttiin viemään läpi ja haluamme kiittää kilpailuun osallistuneita tarkastuslautakuntia, tuomaristoa ja Tampereen yliopiston esiraatia. Sekä kilpailu että seminaari ovat jälleen herättäneet kiinnostusta ja pyrimme jatkamaan seminaariperinnettä ensi vuonna. Arviointikertomuskilpailu on osaltaan kannustanut tarkastuslautakuntia nostamaan arviointikertomusten laatua. Haluamme osaltamme olla mukana myös kevään 2021 kuntavaalien jälkeen valittavien uusien tarkastuslautakuntien tukena arvioinnin kehittämisessä, toteaa Juha Huuskonen KPMG:n julkishallinnon tilintarkastuspalveluista.

Kilpailun toteutus

Tarkastuslautakuntien tehtävänä kunnissa on arvioida kunnanvaltuuston asettamien tavoitteiden toteutumista sekä kunnan toiminnan tuloksellisuutta ja tarkoituksenmukaisuutta. Arvioinnin tulokset raportoidaan vuosittain arviointikertomuksen muodossa. Kilpailulla halutaan edistää tarkastuslautakuntien arviointitoimintaa ja arviointikertomusten laadukkuutta.

Arviointikertomus-kilpailu toteutettiin yhteistyössä Tampereen yliopiston johtamisen ja talouden tiedekunnan kanssa. Tampereen yliopiston opiskelijoista koottu arviointiryhmä analysoi ohjaavan professorin Lasse Oulasvirran johdolla vuoden 2019 arviointikertomukset ja esitti analyysin tulokset kilpailun tuomaristolle. Voittajat valitsi kolmihenkinen, asiantuntijoista koottu riippumaton tuomaristo, jonka puheenjohtajana toimi toimitusjohtaja Mikko Wennberg, Owal Group Oy:stä.

Voittajiksi valikoituivat

Pirkkala (Pienet kunnat: Kunnat alle 20 000)

Espoo (Suuret kunnat: Kunnat yli 20 000)

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä (Kuntayhtymät)

— Arviointikertomusten kehitys kymmenen vuoden aikana on ollut huimaa ja valtaosa kilpailuun osallistuneista kertomuksista on korkeatasoisia. Nykyisin lähes kaikista arviointikertomuksista löytyvät ne elementit, jotka kilpailun alkuvuosina nostettiin palkinnon saamisen perusteeksi. Tarkastuslautakunnat esittävät nykyään selkeästi omat kehitysehdotuksensa, eivätkä ainoastaan nosta esiin epäkohtia, kertoo tuomariston puheenjohtaja Mikko Wennberg, Owal Group Oy:stä.  Kilpailun yleisen tason nousu on toisaalta merkinnyt sitä, että arviointikertomusten parhaimmisto on ollut jo vuosia hyvin stabiili eikä alkuvuosien kehitystä enää nähdä, hän jatkaa. Mielenkiintoinen muutos on ollut se, että kuntayhtymien arviointikertomukset ovat nousseet heikkojen alkuvuosien jälkeen kansalliseen parhaimmistoon. Tämä osoittaa, että nopeakin muutos on mahdollinen, kun arviointitoiminnan arvo ymmärretään ja kertomukseen panostetaan. 

Tarkemmat perustelut, kriteerit ja lisätietoja valinnoista voit katsoa täältä.

Lisätietoja

Mikko Wennberg
Tuomariston puheenjohtaja, toimitusjohtaja Owal Group Oy
puh +358 50 12 61

Juha Huuskonen
Director, KPMG Oy Ab
puh +358 50 434 5573
etunimi.sukunimi@kpmg.fi

Owal Group

p. 010 235 6060, info@owalgroup.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kuinka voimme auttaa?

Avaa keskustelu kanssamme tässä: