English Suomi

Language

Yhteys
Menu

info@owalgroup.com
010 235 6060
Kasarmikatu 23A, 00130 Helsinki

Suomi/ruotsi toisena kielenä -opetuksen nykytila ja kehittämistarpeet -selvitys on julkaistu

lapsella käsi vanhemman kädessä ja reppu selässä
17.03.2022 Laura

Owal Group Oy on selvittänyt opetus- ja kulttuuriministeriön toimesta suomi/ruotsi toisena kielenä (S2) -opetuksen toteutumista ja kehittämistarpeita varhaiskasvatuksesta korkeakoulutukseen.

Resurssien niukkuus ja täydennyskoulutuksen tarve kehittämishaasteina

S2-opetuksen kehittämistyötä on tehty kaikilla koulutusasteilla. Yhtenäisten käytänteiden ja toimivien rakenteiden aikaansaaminen edellyttää varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen järjestäjiltä yhteistyötä ja kansallista ohjausta.

Varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen järjestäjillä on selvityksen kyselyn mukaan hyvä luottamus henkilöstönsä valmiuksiin ottaa maahanmuuttotaustaiset oppijat huomioon yksilöllisesti. Kuitenkin niin henkilöstö kuin opetuksen järjestäjät tunnistivat selkeän tarpeen lisätä täydennyskoulutusta kielitietoisen opetuksen toteuttamiseen.

S2-opetuksen käytännöt ja toteutus vaihtelevat kunnissa ja koulutuksen järjestäjien välillä. Kaikissa koulutusmuodoissa haasteena S2-opetuksen ja kielitietoisen opetuksen järjestämisessä nousi esiin resurssien niukkuus ja tarve täydennyskoulutukselle. Haasteena toimivan S2-opetuksen toteuttamiselle nousi muun muassa opetusryhmien koot ja mahdollisuudet eriyttää ja toteuttaa samanaikaisopettajuutta.

Kaikki S2-opetusta tarvitsevista eivät saa opetusta. Yhtenä tekijänä taustalla on, että osa lasten ja nuorten huoltajista on haluttomia S2-oppimäärän valintaan. Huoltajilla on tällöin usein pelko oppijan leimautumisesta ja S2-oppimäärän vaikutuksista jatko-opintoihin. Yhteistyöhön huoltajien kanssa tulisi panostaa, erityisesti jos huoltajalla ei ole tietoa suomalaisesta koulutusjärjestelmästä.

Opetuskielen taidon arviointiin sekä erityisen tuen arviointiin olisi tarve kehittää osaamista ja ajantasaisia testejä. Nykyisillä keinoilla on vaikea erottaa, liittyvätkö maahanmuuttotaustaisen oppijan oppimisen haasteet oppimisvaikeuteen vai puutteelliseen kielitaitoon.

Selvityksen mukaan olisi syytä tarkastella kansallisesti myöhään maahan muuttaneiden koulutuspolkuja siten, että koulutusjärjestelmä mahdollistaisi riittävän opetuskielen taidon kehittymisen. Tällä hetkellä paineet opetuskielen tukemiseen kasautuvat toiselle asteelle, etenkin ammatilliseen koulutukseen. Lukiokoulutukseen ohjautuu yhä ammatillista koulutusta vähemmän S2-opiskelijoita, ja siten myös valmiudet S2-opetuksen toteutukseen vaihtelevat enemmän.

Opettajankoulutusta tulisi selvityksen mukaan kuitenkin kehittää siten, että kaikki tulevat opettajat saisivat riittävät valmiudet kielitietoisen opetuksen toteuttamiseen jo opettajankoulutuksessa. S2-opetuksen laatua nostaisi, jos harjoittelun yhteydessä olisi mahdollisuus harjoitella laajemmin ja perusteellisemmin S2-oppimäärän opetusta. Se tarkoittaisi opetusharjoitteluiden toteuttamista kouluissa ja oppilaitoksissa, joissa on maahanmuuttotaustaisia oppijoita.

Selvitys on luettavissa täältä.

Katso ministeriön tiedote tästä.

Lisätietoa:

Manager Laura Jauhola, Owal Group Oy, puh. 050 443 1841, laura(at)owalgroup.com

Opetus- ja kulttuuriministeiöstä lisätietoa antaa neuvotteleva virkamies Ulla-Jill Karlsson

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kuinka voimme auttaa?

Avaa keskustelu kanssamme tässä: